KIRK KÜÇÜK İNCİ
“Sizin bir aynaya ihtiyacınız var.”
Anna MASALA
AYNA
Hayatımızın dökümünü tutmuyoruz. Sadece yaşayıp git-meyi amaç mı edindik ne? Sanki dün ile günümüz arasındaki bütün köprüleri atmışız. Dün edindiğimiz bilgileri ve tecrübeleri, bugünümüzü sıçrama tahtası yaparak, yarınlara taşımıyoruz. Böylece, kaybettiğimiz çok oluyor. Eksiğimiz ne? Nerede hata yapıyoruz? İşte bunları anlamak ve yorumlamak gerekiyor. Yoksa rengi, kokusu olmayan dümdüz bir çizgide, hayatımızı tüketir gideriz. İtalyan Türkologlarından Ord. Prof. Dr. Anna Masala’nın, bizim milletimiz için söylediği, oldukça güzel ve anlamlı bir sözü var. Anılan sözü, kulağımıza küpe yapmalıyız. Aslında bu sözün benzerleri bizde çok. Fakat biz, daha ziyade yabancıların sözüne önem verir, onlar tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde de, gerekirse şişiniriz.
Profesörün sözüne dönüyorum: “Sizin bir aynaya ihtiyacınız var.” Zira başarmak, hayatta başarılı olmak için, sadece koşmak yetmez. Önce kendimizi tanımalı, neler yaptığımızın veya yapmakta olduğumuzun farkına varmalıyız. Yani, yaşadıklarımıza anlam katmalıyız. Bunu gerçekleştirmek için birer kılavuza, bir başka deyişle, birer aynaya ihtiyacımız var. Bu ayna, bir yerde, bize doğruları söyleyen, bir dost olacağı gibi, yaptıklarımızı anlatan, hatırlatan bir hatıra defteri gibi de karşımıza çıkar.
Bu çıkışlar neticesinde, atacağımız her adımda, daha ölçülü olacağız. Yaşadığımız hayatı, çok daha iyi bir şekilde yorumlayabileceğiz. Dün ile bugün arasında köprüler kurarak, yarın yapacaklarımızı plânlayabileceğiz. Aynamız bize, önce kendimizi anlatacak, bulunduğumuz noktayı gösterecek. Bu noktadan hareketle, başarıdan başarıya koşacağız.
Biliyorsunuz, bütün aynalar, bizim görmek istediklerimizi değil, kendi gördüklerini, daha doğrusu kendisine kopyalananları, olduğu gibi gösterme hünerinin de sahibidirler. Aynalar, gerçeklerin dilidir. Aynalara bakarak, birçok meselenin sırrını kolayca çözebiliriz. Çünkü bütün aynalar, bizim hiç hata yapmayan hafıza bekçilerimizdir. Kullanmasını bilmediğimiz bilgisayarlar bile, bu yolda yaya kalır. Birçok dostlarımız, komşularımız veya arkadaşlarımız, çok defa bizden yardım istemişlerdir. Onların durumunu, arzularını, niyetlerini, bizden beklentilerini de güya biliyoruz. Fakat kapılarımız, yardım için çalındığı sırada, bu konuda neler yapmamız gerektiğini kestiremiyoruz. Neden?.. Çünkü birer aynamız yok. İşe nereden, nasıl başlayacağımızı, hangi adımları, ne şekilde atmamız gerektiğini de bilemiyoruz. İyilik yapmak amacıyla dostlarımıza uzattığımız tereddütlü ellerimiz, onları şaşırtıyor. Karşılaşınca da sadece selâmlaşıp geçmek için el sıkışıyoruz. Sonra görüşmeler görüşmeleri izliyor, belki de yıllarca uzayıp işe yaramaz lastiklere dönüyor. Sonuçta da eteklerimiz tutuşunca, “ne oluyor?” telâşına kapılıyoruz.
Olan bir şey yok!
Fakat anlamak, tanımak, tanışmak, kaynaşmak, başarmak, doya doya yaşamak ve yaşatmak için, bizim birer aynamız olmalı, değil mi?
“Nutuk” denilen, Atatürk’ün o büyük aynası olmasaydı, genç Türkiye Devleti’ni anlayabilir, ayaklarının üstüne sağlam olarak bastırabilir miydik?
Öyle ise, haydi durmayın, en kestirme yoldan birer hatıra defteri edinerek, yaşadıklarınızı, görüp duyduklarınızı, ince eleyip sık dokuyarak düşündüklerinizi satır satır yazmaya başlayın.
Aynanız sizi, sihirli dünyalara taşıyacak. Göreceksiniz!
Oyhan Hasan BILDIRKİ